
Department of Labor Paves the 
Way to Clearing Swaps for ERISA Plans

The Department of Labor (DOL) recently issued a long-awaited advisory opinion 
(the Advisory Opinion) clarifying and confirming the ability of central counter-
parties (CCPs) and their clearing members (Clearing Members) to clear swaps 

for pension plans without violating various requirements in the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (ERISA).1 The Advisory Opinion was prompted by the 
clearing mandate for swaps that is a cornerstone of the Dodd-Frank Wall Street Reform 
and Consumer Protection Act of 2010 (Dodd-Frank).2  Recent Commodity Futures 
Trading Commission (CFTC) rules implemented the mandatory clearing requirement.3   
Under those rules, certain interest-rate swaps and certain credit default swaps will be 
required to be cleared by September 9, 2013, for pension plans subject to ERISA and 
by March 11, 2013, for “active funds,” including those that are deemed to hold “plan 
assets” of pension plans subject to ERISA.4  

These looming compliance dates brought into focus certain interpretive issues regard-
ing the application of fiduciary and prohibited transaction rules under ERISA to CCPs 
and Clearing Members when they clear swaps for ERISA plans.5  The primary concern 
arose when CCPs and Clearing Members exercise rights upon a customer default and 
certain other events.  Even though mandatory swap clearing will not apply to many pen-
sion plans for many months, by issuing the Advisory Opinion now the DOL in effect 
opened the door to allow CCPs and Clearing Members to clear swaps for ERISA plans 
in advance of the clearing mandate in order to promote the cited benefits of cleared 
swaps — removing counterparty credit risk, reducing systemic risk and creating trans-
parency in the markets.

The Advisory Opinion clarifies that Clearing Members and CCPs do not become ERISA 
fiduciaries of an ERISA plan merely by holding cleared swaps margin or exercising 
rights with respect to ERISA plan accounts upon default or other specified events for 
the plan.  The Advisory Opinion also concludes that CCPs do not become service pro-
viders to ERISA plans by clearing swaps.  In addition, although the DOL in the Adviso-
ry Opinion recognizes Clearing Members to be parties in interest with respect to ERISA 
plans as a result of providing swaps clearing and related services, the Advisory Opinion 
provides guidance regarding the application of the prohibited transaction exemption for 
transactions negotiated on behalf of an ERISA plan by a “qualified professional asset 
manager” (QPAM, with the exemption referenced herein as the QPAM Exemption)6 to 
transactions between Clearing Members and ERISA plan customers.   

1	 See Advisory Opinion 2013-01A (Feb. 7, 2013).  

2	 See Public Law 111-203, 124 Stat. 1376 (2010) (amending the Commodity Exchange Act (CEA) to 
include the Section 2(h)(1) clearing mandate).  

3	 See Clearing Requirement Determination Under Section 2(h) of the CEA, 77 Fed. Reg. 74284  
(Dec. 13, 2012).

4	 See 77 Fed. Reg. at 74336-37.  The compliance deadlines for other market participants vary.  

5	 As a general matter, a counterparty to a cleared swap must (a) be a Clearing Member or (b) clear the 
swap through a CCP via a clearing broker that is a Clearing Member and a registered Futures Com-
mission Merchant (FCM).  Therefore, to clear a swap, an ERISA plan generally must use the services 
of a Clearing Member and a CCP.  

6	 Prohibited Transaction Class Exemption 84-14, 75 Fed. Reg. 38837 (July 6, 2010)(as amended).
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Congressional Intent and the Cleared Swaps Framework  

In considering the application of ERISA to cleared swaps transactions, the DOL took note of Congress’ 
intent when it enacted Dodd-Frank and imposed the clearing requirement.  The DOL observed that:

By imposing the same clearing requirements on employee benefit plans 
as other swap participants, it appears Congress did not intend for Clearing 
Members or CCPs to treat plan customers differently.  It does not appear, 
for example, that Congress contemplated that Clearing Members or CCPs 
would act as ERISA fiduciaries with respect to plan customers. The swaps 
regulations developed by the [CFTC] similarly do not envision Clearing 
Members or CCPs having ERISA responsibilities that would subject them 
to potentially inconsistent obligations.7 

The DOL noted that standard contracts between Clearing Members and their customers typically 
permit Clearing Members to take certain actions in the event of a customer default in performing 
obligations under the agreement, a customer’s bankruptcy, insolvency or a similar proceeding or for 
any other reason the Clearing Member deems advisable for its protection because circumstances may 
arise where a customer’s default is reasonably foreseeable.  The DOL recognized that such agree-
ments likely would authorize the Clearing Member to: 

•	 enter into transactions that offset one or more of the customer’s (ERISA plan’s)  
transactions;

•	 enter into transactions that do not fully offset but that replace, provide the economic equiva-
lent of, or reduce the economic risk of, one or more of the customer’s transactions;

•	 hedge the risk of the customer’s transactions, as a short-term interim measure, until 
the Clearing Member can liquidate and terminate the customer’s positions, including 
adding new swap positions for the customer’s account in order to mitigate the liability 
of the Clearing Member in the event it is not reasonably possible to enter into close-out 
transactions; and

•	 take steps to transfer any transactions and associated margin in the customer’s account 
to the Clearing Member’s house account and enter into close-out or risk-reducing 
transactions in respect to the transferred transactions.

The DOL said that it intended “to defer to Congress’ understanding of how Clearing Members would 
operate” and noted that CFTC officials did not believe the DOL’s conclusions were inconsistent with 
the CEA or the CFTC’s regulation of cleared swap transactions.8

In that context, the DOL provided the following opinions:

Status of Margin Posted by a Plan in a Cleared Swap Transaction 

Echoing the DOL’s 1981 characterization of margin for futures trades, the DOL opined that margin 
(both initial and variation margin) posted by an ERISA plan and held by a Clearing Member or a CCP 
in connection with a cleared swap transaction does not constitute plan assets for the purposes of Title 
I of ERISA, and that as a result, the Clearing Member would not be a custodian with respect to an 

7	 Advisory Opinion 2013-01A.

8	 Id.

http://www.dol.gov/ebsa/pdf/AO2013-01A.pdf
http://www.dol.gov/ebsa/pdf/AO2013-01A.pdf#page=12
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ERISA plan customer by virtue of holding margin.9  Instead, the DOL advised that when an ERISA 
plan engages in a cleared swap transaction, “its assets are the rights embodied in the cleared swap 
contract as evidenced by the written agreement … between the plan and Clearing Member, including 
rights the plan may have to gains payable to the plan that may be realized by the Clearing Member in 
entering into close-out and risk-reducing transactions.”10

Status of Clearing Member When Exercising Rights Upon Default or Other Specified 
Events  

The DOL opined that a Clearing Member’s exercise of typical default and similar remedies provided 
under a swap agreement would not result in the Clearing Member being considered a fiduciary with 
respect to an ERISA plan customer.  The DOL took the view that where the Clearing Member’s liq-
uidation and closeout rights result from negotiations with an independent plan fiduciary, the Clearing 
Member “would not be a plan fiduciary solely by reason of liquidating the swap contracts in a plan’s ac-
count and selling any collateral posted as margin in order to pay off losses suffered by such account.”11

Party in Interest Status of CCPs and Clearing Members  

The DOL opined that a CCP would not, as a result of performing clearing functions or as a result of 
exercising default remedies, be considered a service provider, and therefore a party in interest, with 
respect to an ERISA plan entering into a cleared swap transaction.12  In contrast, the DOL opined that 
a Clearing Member that clears swaps for an ERISA plan would be a party in interest by virtue of the 
direct contractual agreement with the plan to clear the swap and provide other services that facilitate 
the swap transaction, such as collecting and transmitting margin payments.13  

Application of QPAM Exemption to Transactions Between a Plan and a Clearing 
Member  

The DOL stated that because a Clearing Member would be considered a party in interest with respect 
to an ERISA plan entering into a cleared swap transaction, certain transactions between the plan and 
Clearing Member that occur in connection with the swap transaction, including the Clearing Mem-
ber’s provision of services and the Clearing Member’s guarantee of the plan’s obligations to the CCP, 
would be prohibited transactions under Section 406 of ERISA.14

However, the DOL indicated that relief generally would be available under the QPAM Exemption 
for the Clearing Member’s provision of services to the ERISA plan and the extension of credit that 
is deemed to result from the Clearing Member’s guarantee, provided that the plan entering into the 
cleared swaps transaction was represented by a QPAM and the agreement negotiated by the QPAM 
on behalf of the plan “sets forth all the material terms of the provision of services and guarantee by 
the Clearing Member.”15  

9	 See id.; see also Advisory Opinion 82-49A (determining that initial and maintenance margin deposited by an ERISA plan 
with an FCM in connection with futures transactions did not constitute plan assets for purposes of Title I of ERISA).  The 
DOL also noted that because the margin would not be considered plan assets, ERISA’s requirement that the assets of 
a plan be held in trust would not apply to margin deposits.  See ERISA §403(a).   

10	 Advisory Opinion 2013-01A. 

11	 Id.

12	 Id.

13	 Id.

14	 Id.

15	 Id.  

http://www.dol.gov/ebsa/pdf/AO2013-01A.pdf#page=5
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The DOL also addressed how relief under the QPAM Exemption could be available for transactions 
between an ERISA plan and a Clearing Member that occur in connection with the Clearing Member’s 
exercise of rights upon default or other specified events.  The DOL noted that such relief would gener-
ally be available for such transactions if the agreement negotiated by the QPAM contained sufficient 
terms of the default, liquidation and close-out transactions “such that the potential outcomes of the 
[liquidation and close-out] transactions are reasonably foreseeable to the QPAM when entering into 
the [a]greement.”16  The DOL indicated that the foregoing analysis would also apply in addressing 
whether relief would be available under the prohibited transaction exemption for transactions negoti-
ated on behalf of an ERISA plan by an “in-house asset manager.”17

16	 Id. The DOL made clear that in carrying out its fiduciary responsibilities, “a QPAM may need to request and evaluate 
additional information beyond what is set forth in the [a]greement regarding liquidation and close-out transactions and 
pricing methodologies covered by the [a]greement …” Id.

17	 Prohibited Transaction Class Exemption 96-23, 76 Fed. Reg. 18,255 (Apr. 1, 2011).  

http://www.dol.gov/ebsa/pdf/AO2013-01A.pdf#page=10
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