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Section 13(r) Disclosure Guidance for Public Companies 
 
Posted by Brian Breheny, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, on Thursday February 21, 
2013 

Starting in February 2013, the Iran Threat Reduction and Syria Human Rights Act (the “Threat 

Reduction Act”) will impose new reporting requirements on U.S. domestic and foreign companies 

that are required to file reports with the U.S. Securities and Exchange Commission (the “SEC”) 

pursuant to Section 13(a) of the Securities Exchange Act of 1934 (the “Exchange Act”). In 

particular, Section 219 of the Threat Reduction Act added new Section 13(r) to the Exchange Act. 

Under Section 13(r), Annual Reports on Form 10-K, Annual Reports on Form 20-F and Quarterly 

Reports on Form 10-Q filed pursuant to Exchange Act Section 13(a) must include disclosure of 

contracts, transactions and “dealings” with Iranian and other entities. Section 13(r) is effective 

beginning with reports with a due date after February 6, 2013. 

The Staff of the Division of Corporation Finance of the SEC (the “SEC Staff”) has provided helpful 

guidance on implementation of these new requirements in Exchange Act Compliance and 

Disclosure Interpretations Questions 147.01-147.07 (available at 

http://www.sec.gov/divisions/corpfin/guidance/exchangeactsections-interps.htm). However, many 

questions remain, and the following questions and answers represent the consensus views of the 

undersigned law firms. 

None of the firms subscribing to this report intends thereby to give legal advice to any person. 

The undersigned firms recommend that counsel be consulted with respect to matters addressed 

in this report. The answers below may need to be modified based upon unique facts and 

circumstances. 

1. Question: If an issuer discontinues a disclosable activity prior to February 6, 2013, or prior to 

the filing of its annual or quarterly report that is due after February 6, 2013 (e.g., selling the 
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affiliate or ending the dealings in question), must the activity in the reporting period be disclosed 

nonetheless? 

Answer: Yes. We do not believe the disclosure requirement is avoided if the activity is terminated 

before the filing of the issuer’s annual or quarterly report so long as the activity was ongoing at 

some point during the reporting period. 

2. Question: Does the definition of “affiliate” under Exchange Act Rule 12b-2 include natural 

persons? 

Answer: Yes. Issuers should take into account possible reportable activities of all affiliates. This 

could mean board members and senior executive officers, which might lead issuers to include 

additional questions in annual D&O questionnaires or other reasonable steps appropriate to the 

circumstances. Issuers should also consider including appropriate questions in the checklists of 

disclosure committees for purposes of quarterly reports or in quarterly certifications from field 

personnel supporting the CEO and CFO certifications required by Sections 302 and 906 of the 

Sarbanes-Oxley Act. 

3. Question: Does the definition of “affiliate” under Exchange Act Rule 12b-2 include anyone that 

was an affiliate of the issuer at any time during the period covered by the report, even if that 

person or entity is no longer an affiliate of the company at the end of the period covered by the 

report or at the time the annual or quarterly report is filed with the SEC? 

Answer: Yes. 

4. Question: One of the issuer’s affiliate directors is also an affiliate of another company; must 

the issuer take steps to determine all activities of the other company for purposes of disclosure 

under Section 13(r)? 

Answer: We believe that, absent unusual circumstances, it is sufficient to take reasonable steps 

to determine the activities of the affiliate director, as opposed to activities of other companies of 

which that director is an affiliate. This would be the case, for instance, where the director is an 

officer or director of another company, which would have its own compliance obligations. In the 

analogous context of related party transaction disclosure, Instruction 6 to Item 404(a) of 

Regulation S-K provides that disclosure of the issuer’s transactions with a company with which a 

related person has a relationship is not required where the relationship is solely that of a director 

of the company. The Commission recognized in Instruction 6 that it is unnecessary for an issuer 

to disclose transactions by or with another company when the only connection between the issuer 

and that company are that they share a common director. 
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5. Question: Where in the annual or quarterly report should the Section 13(r) disclosure appear? 

Answer: There is no provision for a particular place in the annual or quarterly report under the 

Exchange Act. Natural places for such disclosure would include Item 1 (Description of Business) 

or Item 7 (MD&A) of the Form 10-K, Item 4 of Form 20-F, and Item 2 (MD&A) or Item 5 (Other 

Information) of Form 10-Q, as well as risk factors or inclusion in the description of legal 

proceedings. 

6. Question: Is there a de minimis exception to the disclosure requirements? 

Answer: Section 13(r) does not include either a de minimis exception or a materiality 

threshold. 

7. Question: Each of Section 13(r)(1)(A), (B), (C) and (D) begins with “knowingly engaged” or 

“knowingly conducted.” However, the “knowledge” standard applies to the activity, not to the 

requirement to report the activity. Nevertheless, may one imply a “knowledge” requirement into 

the reporting obligation, such that a sanctionable activity would be disclosable only if the issuer 

knows of the activity after satisfying a reasonable inquiry standard? 

Answer: We believe that for reporting on an issuer’s own activities, the “knowledge” standard 

applies to the conduct and not the reporting obligation. However, in reporting on activities by 

affiliates, we do believe a reasonable knowledge standard is appropriate. The manner by which 

such reasonable knowledge is developed will necessarily vary based upon an issuer’s facts and 

circumstances. 

8. Question: Are the following considered to be “specific authorization” by a federal agency for 

purposes of Section 13(r)(1)(D)(iii), exempting the related activities from the disclosure 

requirement? 

• Exemptions that authorize certain activities – OFAC regulations specifically include 

certain exemptions in 31 C.F.R. sec. 560.210 (e.g., travel, humanitarian donations, 

informational materials). 

• Interpretations (interpretive provisions in OFAC’s regulations) that authorize certain 

activities – e.g., 31 C.F.R. sec. 560.405 contains an interpretative provision that 

authorizes transactions ordinarily incident to a licensed transaction while 31 C.F.R. sec. 

560.407 contains a specific interpretive provision that clarifies which Iranian origin goods 

are not considered to be prohibited (i.e., those that were substantially transformed 

outside of Iran or incorporated in a third product). If a company is relying on these 

express provisions in the regulations to facilitate a licensed transaction or purchase 
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substantially transformed goods, shouldn’t that activity also be covered by the “specific 

authorization” language in Section 13(r)(1)(D)(iii) and thus be exempt from reporting? 

Answer: We believe that any activity undertaken pursuant to explicit provision in OFAC’s 

regulations (including activity pursuant to an exemption or interpretation that authorizes specific 

conduct), or any other relevant federal agency should be excluded from disclosure. 

9. Question: Are issuers or their affiliates required to diligence their counterparties such as its 

customers to confirm that the goods purchased from issuers or their affiliates by counterparties 

are not resold to the Government of Iran or any sanctioned person specified under Section 

13(r)(1)(D)? 

Answer: As a general matter, no, unless issuers or their affiliates had the requisite knowledge 

that these counterparties were mere conduits for the issuer or affiliate to the Government of Iran 

or a sanctioned person specified under Section 13(r)(1)(D). 

10. Question: A U.S. issuer has a foreign affiliate that sold medical devices to a private-sector 

customer in Iran during the period covered by a periodic report. The Iranian customer paid for the 

devices directly or indirectly through an Iranian bank covered by Section 13(r)(1)(D)(i), (ii), and/or 

(iii). Has the issuer’s affiliate knowingly conducted a transaction or dealing with the Iranian bank, 

requiring disclosure under Section 13(r)? 

Answer: No. If the affiliate’s bank received funds from a bank covered by Section 13(r)(1)(D), we 

do not believe the issuer or the affiliate conducted a “transaction or dealing” subject to disclosure. 

The “transaction or dealing” instead was with the customer, and is not disclosable unless the 

customer itself is an entity covered by Section 13(r)(1)(D)(i) or (ii), or an entity covered by Section 

13(r)(D)(iii) and the sale was not pursuant to specific Federal authorization. 

The answer might be different, however, if the issuer or its affiliate had an active role in 

structuring payments or other transactions with the bank, such as by directing the customer to 

route funds through the bank, or by presenting documents to draw funds under a letter of credit 

the customer obtained from the bank. 

11. Question: The Commission has created a new EDGAR form to satisfy the notice requirement 

of Section 13(r)(3). What should be included in such notice? 

Answer: A simple statement to the effect that the accompanying periodic report contains Section 

13(r) disclosure should be sufficient. 
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12. Question: To the extent that an activity has been disclosed in a prior periodic report, need it 

be repeated in a more current report? 

Answer: No, unless the activity continues into the period covered by the more current report. 

13. Question: An issuer acquires another company that had disclosable activities under Section 

13(r), but these activities were terminated prior to closing of the acquisition. Must the issuer report 

the activities of the company it acquired? 

Answer: No. A transaction by an acquired entity that occurred prior to the acquisition is not a 

transaction by the issuer or an affiliate. 
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