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Paycheck Protection Program 
Frequently Asked Questions (FAQs)

As of April 13, 2020

The Small Business Administration (SBA), in consultation with the U.S. Department 
of the Treasury, has been issuing FAQs1

1. See https://home.treasury.gov/policy-issues/cares/assistance-for-small-businesses. 

 regarding implementation of the Paycheck 
Protection Program (PPP), established by section 1102 of the Coronavirus Aid, Relief, 
and Economic Security Act (CARES Act or the Act). Specifically, some of those FAQs 
involve explaining the requirements under the Bank Secrecy Act (BSA), and how lenders 
can meet those requirements when issuing a PPP loan.  As the administrator of the BSA, 
the Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) is re-publishing those FAQs in this 
document.  FinCEN will update this document with any additional BSA-related FAQs 
involving the PPP.

As stated in the FAQs issued by the SBA, borrowers and lenders may rely on the 
guidance provided in this document as SBA’s interpretation of the CARES Act and of the 
PPP Interim Final Rule (“PPP Interim Final Rule”) (link). The U.S. government will not 
challenge lender PPP actions that conform to this guidance, and to the PPP Interim Final 
Rule and any subsequent rulemaking in effect at the time.2

2. This document does not carry the force and effect of law independent of the statute and regulations on 
which it is based.  

1. Question: Are PPP loans for existing customers considered new accounts for 
FinCEN Rule CDD purposes? Are lenders required to collect, certify, or verify 
beneficial ownership information in accordance with the rule requirements for 
existing customers? 

Answer: If the PPP loan is being made to an existing customer and the necessary 
information was previously verified, you do not need to re-verify the information. 

Furthermore, if federally insured depository institutions and federally insured credit 
unions eligible to participate in the PPP program have not yet collected beneficial 
ownership information on existing customers, such institutions do not need to collect 

https://www.sba.gov/document/policy-guidance--ppp-interim-final-rule
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and verify beneficial ownership information for those customers applying for new 
PPP loans, unless otherwise indicated by the lender’s risk-based approach to BSA 
compliance.3

3. This FAQ is the same as FAQ 18 of the SBA FAQs  
(https://home.treasury.gov/policy-issues/cares/assistance-for-small-businesses).

  [April 6, 2020]

2. Question: Does the information lenders are required to collect from PPP applicants 
regarding every owner who has a 20% or greater ownership stake in the applicant 
business (i.e., owner name, title, ownership %, TIN, and address) satisfy a lender’s 
obligation to collect beneficial ownership information (which has a 25% ownership 
threshold) under the Bank Secrecy Act? 

Answer: For lenders with existing customers: With respect to collecting beneficial 
ownership information for owners holding a 20% or greater ownership interest, if the 
PPP loan is being made to an existing customer and the lender previously verified 
the necessary information, the lender does not need to re-verify the information. 
Furthermore, if federally insured depository institutions and federally insured 
credit unions eligible to participate in the PPP program have not yet collected such 
beneficial ownership information on existing customers, such institutions do not need 
to collect and verify beneficial ownership information for those customers applying 
for new PPP loans, unless otherwise indicated by the lender’s risk-based approach to 
Bank Secrecy Act (BSA) compliance. 

For lenders with new customers: For new customers, the lender’s collection of the 
following information from all natural persons with a 20% or greater ownership stake 
in the applicant business will be deemed to satisfy applicable BSA requirements and 
FinCEN regulations governing the collection of beneficial ownership information: 
owner name, title, ownership %, TIN, address, and date of birth. If any ownership 
interest of 20% or greater in the applicant business belongs to a business or other legal 
entity, lenders will need to collect appropriate beneficial ownership information for 
that entity. If you have questions about requirements related to beneficial ownership, 
go to https://www.fincen.gov/resources/statutes-and-regulations/cdd-final-rule. 
Decisions regarding further verification of beneficial ownership information collected 
from new customers should be made pursuant to the lender’s risk-based approach to 
BSA compliance.4

4. This FAQ is the same as FAQ 25 of the SBA FAQs  
(https://home.treasury.gov/policy-issues/cares/assistance-for-small-businesses).

  [April 13, 2020]




